Pagina principală Pagina principală       Contact Contact       Harta site Harta site
Pagina principală Str. Dr. Aurel Lazăr Nr. 6, Alba Iulia
Contact 0258 811 083

Diverse aplicatii ale Ozonoterapiei

Aplicații ale ozonoterapiei la copiii cu deficit de imunitate umorală.


Mendez S, Iglesias O, Bidot C, Puga R, Carballo.

De la Centrul Național pentru Cercetări Științifice, Centrul de Cercetare a Ozonului, CP 6880, Havana, Cuba.


Rezumat:

   

Anumite bacterii și toxine nu sunt fagocitate de celulele reticuloendoteliale, trebuind astfel să fie distruse printr-un alt mod. Din fericire, corpul mai are o linie de apărare numită imunitate. Sângele și alte fluide ale corpului conțin anumite proteine speciale numite anticorpi, care reacționează chimic cu organismele sau toxinele invadatoare pentru a le distruge. Anticorpii sunt gamaglobuline denumite imunoglobuline și reprezintă 20% din totalul proteinelor plasmatice. Recent s-a demonstrat existența efectelor stimulatoare ale ozonului în cadrul sistemului imunitar, precum și proprietățile sale imunomodulatoare, în funcție de doze. Scopul acestei cercetări constă în evaluarea efectelor ozonoterapiei asupra diferitelor imunoglobuline (IgA, IgG și IgM) la copiii cu deficit de imunitate umorală. În acest scop au fost examinați 61 de pacienți cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani cu deficit de imunitate umorală (98% cu deficit IgA) în sistem ambulator. Acești copii sufereau frecvent de răceli, amigdalită, adenoidită, otită, astm și pneumonie. Ozonul a fost aplicat (de 5 ori pe săptămână) prin insuflații rectale, în doze variate în funcție de vârstă, timp de 3 săptămâni. În timpul tratamentului nicio altă medicamentație nu a fost utilizată. Diferite imunoglobuline au fost (IgA, IgG și IgM) măsurate la începutul și la finalul tratamentului. Pentru semnificații statistice s-a aplicat Testul Wilcoxon. S-au înregistrat creșteri ale valorilor IgA și IgG cu diferențe statistice semnificative (p<10(-4)). De asemenea, și valorile IgM au înregistrat creșteri cu diferențe statistice semnificative (p<0,05). Valorile medii inițiale și finale ale IgA, IgG și IgM sunt evidențiate în tabelul 1.

 

Tabel

VALORI MEDII ale IgA, IgG și IgM LA ÎNCEPUTUL ȘI SFÂRȘITUL TRATAMENTULUI

Imunoglobuline

Valoarea Medie Inițială

Valoarea Medie Finală

P

IgA

0,55 p/m 0,01

1,66 p/m 0,07

<10(-4)

IgG

8,10 p/m 0,29

14,89 p/m 0,61

<10(-4)

IgM

0,96 p/m 0,06

1,81 p/m 0,07

<0,05

 

În cazul tuturor pacienților imunitatea umorală a fost normalizată, ținând cont de diferitele valori ale imunoglobulinelor în funcție de vârstă. De asemenea, în cazul tuturor pacienților, s-au obținut îmbunătățiri clinice. La 6 luni după încheierea tratamentului nu s-a înregistrat nicio recidivă, toți copiii crescând în greutate și dimensiune, într-un procent de peste 50%. Ozonoterapia prin insuflație rectală a fost bine tolerată, fără a se înregistra vreun efect secundar.

 

Tratarea afecțiunilor virale cu ozon

Data: iulie 1988

Autor: H. Kief

Sursa: Erfahrungsheilkunde Numărul 7 / 1988, iulie 1988

Rezumat:

    Ozonul este foarte eficient împotriva virusurilor, având un grad de toleranță neobișnuit de înalt administrat parenteral. Utilizarea oxigenului trivalent în cazul afecțiunilor virale trebuie considerată o condiție sine qua non. Acest studiu oferă dovezi statistice ale eficacității sale extraordinare în cazuri de hepatită cronică agresivă unde determină o frecvență peste medie a conversiilor de ser în cazul pacienților HbsAg pozitivi. În cazul pacienților cu SIDA sau ARC ozonoterapia hiperbară poate determina remisiuni evidente ale populației reduse de limfocite și o îmbunătățire uimitoare a stării clinice, cu condiția ca afecțiunea să nu fi progresat sever. Dacă suntem în prezența unei manifestări complete a SIDA se pot obține încă remisiuni în 30% din cazuri. Datele statutului imun celular bazate pe materialul disponibil în cazul fiecărui pacient sunt suficiente pentru atingerea unui grad adecvat de importanță.

 

Autor: Bocci V, Luzzi E, Corradeschi F, Paulesu L

Titlu: Studii referitoare la efectele biologice ale ozonului: 5. Evaluarea parametrilor imunologici și a tolerabilității la voluntari normali supuși autohemoterapiei ambulatorii.

AD: Facultățile de Farmacie, Institutul de Fiziologie Generală, Siena, Italia.

Rezumat:

    Autohemoterapia, după tratarea blândă ex vivo a sângelui cu ozon, este o procedură medicală destul de necunoscută despre care se susține că ar avea efect terapeutic în afecțiuni virale și neoplasme. Dat fiind faptul că am arătat deja că ozonul acționează ca un inductor ușor de citokine, am realizat o cercetare pe iepuri și voluntari normali cu scopul de a evalua eventuale schimbări ale nivelelor de citokină din plasmă, precum și a parametrilor imunologici, precum proteina MX, neopterină, microglobulina beta 2 și a unor proteine de fază acută în urma unor ședințe de autohemoterapie singulare sau repetate. Am evaluat, de asemenea, posibilitatea apariției efectelor secundare. Acest studiu este primul care indică faptul că autohemoterapia poate activa un marker imunologic în subiecți normali, fără a cauza efecte toxice. 

 

 

Inducția factorului de necroză tumorală la leucocitele umane.

Data: 1991

Autor: Luana Paulesu, Enrico Luzzi și Velio Bocci

Sursa: Cercetări referitoare la limfokine și citokine, Volumul 10, Numărul 5

Rezumat:

       Efectul ozonului ca și inductor al factorului de necroză tumorală (TNF) a fost analizat pe sânge uman și pe celule mononucleare de sânge purificat cu Ficoll (PBMC). Mostrele au fost expuse la concentrații diferite de ozon variind de la 2,2 la 108 ug/ml și apoi incubate la 37 grade Celsius într-o atmosferă compusă din 95% aer și 5% CO2. La anumite intervale, supernatanții de culturi celulare erau testați pentru activitate TNF, iar anumite culturi PBMC au fost examinate pentru sinteză de ADN. Am demonstrat importanța concentrației de ozon în ceea ce privește producția de TNF și mitogeneza celulară și faptul că datorită prezenței eritocitelor, din motive de eficiență, se solicită concentrații de ozon mai mari în sânge decât în celulele mononucleare ale sângelui purificat (PBMC). Datorită faptului că ozonizarea sângelui este o procedură utilizată în câteva țări europene în tratarea afecțiunilor virale și a tumorilor, eliberarea factorilor cu activitate antivirală și imunomodulatoare de către leucocite poate explica mecanismul de acțiune a ozonului și autohemoterapiei.

 

Utilizarea unui sorbent ozonizat în tratarea pacienților cu tuberculoză pulmonară progresivă combinată cu hepatită.

Dată: iulie 1994

Autor: Belianin II., Shmelev EI

Sursă: erapevticheskii Arkhiv 66(2):29-32, 1994

Rezumat:

      În urma analizei datelor comparative referitoare la diverse tratamente pentru tuberculoza pulmonară progresivă combinată cu hepatită s-a concluzionat că hemocarboperfuziile cu sorbent ozonizat reprezintă o modalitate eficace pentru tratarea afecțiunii menționate mai sus. Ozonul nu activează peroxidarea lipidică a sângelui, putând în același timp să activeze oxidarea electrochimică a sângelui pe membrana sorbentului și să producă un efect terapeutic direct asupra hepatocitelor.

 

Ozonoterapia în practica dermatologică ambulatorie

Sergei L. Krivatkin, Alexander L. Gromov, Elena V. Krivatkina

Dispensarul Dermato-veneric Interjudețean Sormovo

Nizkny Novgorod

Rusia

Rezumat:

     Ozonoterapia, utilizată în diferite domenii ale medicinii, este aplicată cu succes în practicile dermatologice ambulatorii. Au fost demonstrate rezultatele terapeutice ale ozonoterapiei pe 350 de pacienți în afecțiuni precum: acneea, alopecia, erupțiile cauzate de consumul de droguri, eczeme, herpes, lichen plan, neurodermatită, prurigo, psoriazis, artrită psoriazică, piodermită, sclerodermită, tinea pedis și ulcere venoase de gambă. Se estimează că ozonoterapia este eficientă, sigură, ieftină și ușor de folosit, considerându-se optimă utilizarea acesteia în practici dermatologice ambulatorii.

    Dermatologia diferă față de alte discipline medicale prin capacitatea sa de observare a bolilor (aproximativ 2000 dermatoze), prin procentajul considerabil de boli cronice și deficitul de abordări terapeutice eficiente. Desigur, căutarea noilor direcții curative este de importanță majoră.

Având în vedere spectrul larg al interacțiunilor ozonului în corpul uman (bactericid, fungicid, analgezic, antiinflamator, imuno-corector, stimulator al micro-circulației, detoxificant, vindecător) și experiența pozitivă a aplicării ozonoterapiei în diferite domenii ale medicinii, am decis să o utilizăm în practica dermatologică ambulatorie, având o bază teoretică și propunându-ne să obținem rezultate terapeutice pozitive în dermatoze concrete.

Studiul a inclus 350 de pacienți suferind de acnee și rozacee (60), alopecia (17), erupții datorate consumului de droguri (3), eczeme (52), herpes (70), lichen plan (14), neurodermatită (22), prurigo (2), psoriazis (27) și artrită psoriazică (8), piodermită (47), sclerodermită (4), tinea pedis (15) și ulcer venos al gambei (10). Au fost utilizate șase forme standard de ozonoterapie: Autohemoterapie minoră (AHT min), tehnici cu utilizarea pungilor de plastic, injecții intramusculare, ulei de măsline ozonizat și apă ozonizată. Primele două tehnici au fost utilizate mai des: autohemoterapia minoră aproape la toți pacienții, iar tehnicile cu pungi din plastic în cazul pacienților cu manifestări exsudative externe. Ca de obicei, ozonoterapia a fost utilizată ca metodă terapeutică unică sau în combinare cu soluții foarte simple pentru uz extern. Doar în cazul afecțiunilor de tip neurodermatită, prurigo și artrită psoriazică se consideră necesară combinarea ozonoterapiei cu alte tratamente speciale pentru uz intern. Ca sursă de amestec O2/O3 s-a folosit ozonizatorul ambiental (concentrație de O3 7-20 mcg/ml). Controlul de laborator s-a realizat prin examinări bacteriologice, biochimice, clinice, imunologice și radiologice.

 

Mobilizarea sistemului imunitar intestinal prin ozonoterapie

Hans georg Eberhardt

Saarbrucken (FRG)

Rezumat:

      Intestinul este unul dintre cele mai importante centre de control al organismului uman, iar în această calitate acesta realizează trei funcții vitale:

 1. Protejează organismul împotriva invaziei agenților patogeni intestinali.
 2. Inițiază și reglează întregul răspuns imunitar umoral mediat celular. 
 3. Influențează colonizarea regiunii intestinale de către bacterii. Această funcție de reglare este de importanță centrală pentru metabolismul primar al corpului.

Intestinul este un organ de interfață care joacă un rol activ în definirea relației simbiotice dintre corp și flora intestinală. Apariția bolii este determinată de o tulburare a acestei simbioze. Un rezultat al unei asemenea tulburări este invadarea organismului gazdă de microorganisme străine care nu sunt capabile de simbioză umană. Din ce în ce mai des aceste microorganisme includ ciupercile. Din cauza obstrucționării transportului de oxigen hematogen, această intoxicare sistematică cauzează o epuizare a potențialului de oxigen fixat în țesut. Corectarea acestei balanțe negative a oxigenului este premisa fundamentală în restaurarea unui răspuns imunofiziologic intact. Administrarea adecvată a terapiei cu ozon/oxigen reprezintă singura posibilitate terapeutică disponibilă pentru regenerarea rezervelor de oxigen epuizate. Administrată in coroborare cu modulatori imunitari adecvați, această terapie duce la o eliminare activă a agenților patogeni străini și astfel la o vindecare completă a procesului patologic cronic.

 

Utilizarea ovulelor din ulei ozonizat în tratarea vulvovaginitei. Studiu preliminar

S. Menendez, J.L. Rebull, J. Molerio și W. Diaz     

Rezumat:

    Scopul acestui studiu a fost demonstrarea acțiunii fungicide a produsului numit Ozonol obținut din uleiuri vegetale ozonizate. În acest dublu studiu orb, 60 de femei diagnosticate cu candidoză vulvovaginală au fost împărțite în mod aleatoriu în 2 grupuri: grupul de experiment, tratat cu Ozonol și grupul de control, tratat cu ovule Nistatin. Vindecarea în cazul pacienților tratați cu Ozonol a fost de 100%, în timp ce în rândul pacienților tratați cu Nistatin a fost de 50% (p=0,016).

Concluzii:

S-a dovedit acțiunea puternic fungicidă a produsului Ozonol în tratarea vulvovaginitei cauzate de Candida albicans, însoțită de o bună recuperare a pacienților. Nu s-au depistat efecte secundare, Ozonol fiind foarte bine tolerat.

 

Ozonoterapia în tratamentul complex al iminenței de avort

Grechkanyov G.O., Kachalina T.S.

Medical Academi, Nizhni Novgorod

Rusia

Rezumat:

    Ozonoterapia a fost aplicată, în condiții clinice, unui eșantion de 110 paciente cu iminență de avort în primele 8-22 săptămâni de sarcină. S-a utilizat o soluție ozonizată de NaCl de 0,9%. Doza de ozon a fost selectată experimental in vitro – peroxidarea lipidică (LP) a fost luată în considerare.

Sub influența ozonoterapiei s-a înregistrat o îmbunătățire considerabilă a stării de sănătate, o reducere a durerii și a fenomenului de toxicoză.

Controlul de laborator a dus la următoarele descoperiri:

 1. normalizarea nivelului hormonilor feto-placentari în sânge (estriol, progesteron, lactogen placentar, prolactină, cortisol);
 2. îmbunătățirea imunității (stimulare fagocitară, reducerea nivelului de complexe imunitare);
 3. normalizarea peroxidării lipidice. Sarcina a fost conservată de 80% dintre paciente.

 

Uleiul ozonizat (Oleozon) în tratamentul copiilor suferind de giardioză

M.E. González, S. Menéndez(1), N. Cedeño, G. Orvera, W. Díaz(1).

Institutul de Gastroenterologie, Cuba

1- Centrul de Cercetare a Ozonului, Cuba

      În ultimii ani s-a înregistrat o creștere alarmantă a cazurilor de giardioză, potrivit diferitelor rapoarte ale Organizației Mondiale a Sănătății. Simptomatologia clinică a acestei infecții variază de la excreții asimptomatice ale chisturilor la diarei severe, care pot produce apariția sindromului de malabsorbție. Au fost studiați 362 de copii cu vârste cuprinse între 8 luni și 14 ani suferind de Giardia lambila. Diagnosticul de giardioză a fost confirmat prin analiza fecalelor sau prin gavaj duodenal. OLEOZON a fost administrat prin picurare sau capsule, potrivit vârstei, de două ori pe zi timp de 10 zile, pentru 2 cicluri de tratament la interval de 7 zile fără medicație. La aproximativ 10 zile după încheierea celui de-al doilea ciclu de tratament s-a efectuat un gavaj duodenal. Ca și criteriu de vindecare s-a avut în vedere absența chisturilor sau a parazitului Giardia lambila în fecale și la gavajul duodenal. Cu ajutorul schemei de tratament propusă 76% dintre copii au fost vindecați și 89% dintre pacienții nevindecați au înregistrat îmbunătățiri clinice (eliminarea simptomelor).

 

Efecte clinice benefice ale autohemoterapiei cu ozon la pacienții cu dializă cronică suferind de ischemie arterosclerotică a membrelor inferioare – studiu pilot.

Tylicki L, Niew glowski T, Biedunkiewicz B, Burakowski S, Rutkowski B.
Departamentul de Nefrologie, Universitatea Medicală, Gdansk, Poland
.

     Autohemoterapia cu ozon este o metodă de tratament controversată dar de succes, utilizată mai ales în țările europene. Există multe domenii în care ozonul medical poate fi valoros: tratarea diferitelor infecții, sindromul imunodeficienței, neoplasme. Au fost obținute rezultate încurajatoare în tratarea ischemiei arterosclerotice a membrelor inferioare. În acest studiu preliminar s-a analizat influența ozonizării sângelui asupra intensității simptomelor ischemiei membrelor inferioare la pacienții dializați suferind de insuficiență renală cronică. Am examinat 5 pacienți cu hemodializă și 7 pacienți cu dializă peritoneală imediat înainte și după 14 ședințe de  autohemoterapie cu ozon. Unsprezece pacienți (91,6%) au raportat o diminuare subiectivă a intensității durerilor ischemice percepute, sau o prelungire observată a distanțelor între claudicațiile intermitente. Cu ajutorul unor teste de mers pe o bandă de alergare am constatat prelungiri semnificative a distanței claudicațiilor intermitente la toți pacienții – 65,6% (valoare medie, p(

Influența autohemoterapiei asupra stresului oxidativ  la pacienții dializați suferind de  ischemie arterosclerotică a membrelor inferioare

Tylicki L, Nieweglowski T, Biedunkiewicz B, Chamienia A, Debska-Slizien A, Aleksandrowicz E, Lysiak-Szydlowska W, Rutkowski B.

Departamentul de nefrologie, Universitatea Medicală de Transplantologie și Medicină Internă din Gdansk, Gdansk, Poland. leszek.tylicki@wp.pl

   Autohemoterapia cu ozon este utilizată ca metodă medicală complementară în tratarea afecțiunilor vasculare. Una dintre marile probleme privind aplicarea ozonului în medicină este inducerea stresului oxidativ. Standardele ozonoterapiei au fost elaborate recent, făcând acest tratament util și probabil netoxic. Scopul prezentului studiu a fost investigarea influenței autohemoterapiei cu ozon asupra gradului de stres oxidativ la pacienții cu hemodializă, cunoscându-se faptul că aceștia sunt în mod special expuși efectelor nocive ale radicalilor liberi. Doisprezece subiecți cu hemodializă permanentă suferind de ischemie arterosclerotică a membrelor inferioare au fost examinați într-un studiu unic orb controlat. Autohemoterapia cu expunerea sângelui la oxigen a servit ca și control. Astfel, au fost măsurate următoarele valori: produșii de peroxidare lipidică și proteică, nivelul redus de glutation în celulele roșii și concentrațiile de hemoglobină liberă din plasmă. Studiul a arătat că autohemoterapia cu o concentrație de ozon de 50 microg/ml per gram de sânge a provocat o scădere semnificativă a nivelului de glutation după 9 ședințe cu această procedură. Terapia nu a cauzat nici intensificarea peroxidării proteice și lipidice, nici deteriorarea eritocitelor. Se pare că sistemul de apărare antioxidant, din care face parte glutationul, neutralizează proprietățile oxidative ale ozonului în această concentrație, protejând împotriva deteriorării oxidative a celulelor.

 

Afecțiuni ale genunchilor tratate cu ajutorul terapiei oxigen-ozon

Dată: septembrie 1989

Autor: E. Riva Sanseverino, Instituto di Fisiologia Umana – Bologna

Sursă: Estratto da Europa Medicophysica 25 (3):163-170 (Lugilio-Settembre 1989)

Rezumat:

    S-au studiat efectele amestecului oxigen-ozon (așa-numitul ozon medical) injectat local la pacienții cu diferite afecțiuni ale genunchilor. S-au introdus 20 ml din acest amestec în genunchi, la o concentrație de 10 ug de ozon per ml de oxigen. În măsura în care s-a arătat necesar, aceeași concentrație a amestecului a fost administrată periarticular și subcutanat. Au fost tratați 156 de pacienți divizați în 3 grupuri: pacienți cu afecțiuni posttraumatice la genunchi, pacienți suferind de gonartroză fără deformări ale osului și pacienți suferind de gonartroză cu deformări ale osului. În primele două grupuri s-au obținut rezultate optime, în timp ce pentru cel de-al treilea, au fost adăugate și alte terapii pentru oprirea procesului degenerativ. În concluzie, afecțiunile genunchiului pot fi tratate cu foarte mult succes prin administrarea locală a unui amestec de oxigen-ozon.

 

Tratamentul medical și fizic intensiv al osteoporozei cu ajutorul terapiei oxigen-ozon

Dată: decembrie 1988

Autor: E. Riva Sanseverino, Instituto di Fisiologia Umana – Bologna

Sursa: Europa MedPhys 1988; 24:199-206

Rezumat:

   Osteoporoza post-menopauză a fost tratată prin numeroase terapii cu scopul de a obține recuperarea 1) masei osoase; 2) condiției generale fizice și fiziologice; 3) vieții sociale și de familie. S-a realizat o distincție între menopauza indusă chirurgical, de obicei la femei tinere și menopauza spontană. Diferitele terapii au constat în sprijinul farmaceutic, terapie cu oxigen-ozon și activitate fizică. Terapia farmaceutică a constat în cicluri de administrare parenterală de calciu, vitamina D2, calcitonină de somon și, în unele cazuri, hormoni anabolici, fiind în măsură să mărească densitatea oaselor. Terapia cu oxigen-ozon administrată sub formă de autohemoinfuzii majore intravenoase, a fost asociată ciclurilor de terapie farmacologică ca factor de potențare. În plus, această terapie a adus beneficii circulatorii și metabolice, fapt care a determinat o îmbunătățire a stării fizice și psihologice a pacientului. Exercițiile terapeutice, a căror intensitate a fost ajustată periodic în funcție de vârstă și condiția generală a pacientului au fost eficiente în special în reabilitarea fizică a pacientelor cu menopauză indusă chirurgical. Activitatea fizică a crescut rapiditatea remineralizării și apoi a stabilizării masei musculare, după cum o arată mineralometria osoasă computerizată efectuată semestrial, contribuind la menținerea unei stări de sănătate a pacientului în timp.

 

Efectul imunologic al ozonului (O3/O2) în afecțiuni reumatice

Z. Fahmy,

Augusta-Klinik

6550 Bad Kreuznach, Germania

Rezumat:

    Întrebuințarea terapeutică a ozonului și-a dovedit eficacitatea în cazul bolilor autoimune, ca și suport al terapiei imunosupresive. Prin ozonoterapie se obține o eliminare rapidă și eficientă a macromoleculelor și mediatorilor patologici.

   Popularitatea ozonului se justifică, fără îndoială, prin faptul că este mai puțin toxic decât majoritatea celorlalți agenți imunosupresivi, fără a fi mai puțin eficace.

În cadrul unui studiu clinic s-au tratat 24 de pacienți suferind de artrită reumatoidă timp de 6 luni cu ozon, ca și terapie singulară în formă combinată (medicamente antiinflamatoare sau medicamente antireumatice DMARD).

Ozonul și-a dovedit superioritatea din punct de vedere clinic și biochimic în formă combinată, față de formă simplă.

Ozonul a demonstrat, de asemenea, capacitatea sa de a modula producerea de citozină.

 

Utilizarea ozonului în ortopedie

Afecțiuni acute și cronice ale articulațiilor și afecțiuni ale țesutului periarticular

Dr. med. C.H. Siemsen, Buxtehude (Germania)

Dipl. Ing. BMT

Specialist ortopedie, medicina sportului și chiropractică

Lector Tehnologia biomedicală la Colegiul Politehnic Hamburg

Rezumat:

   Aplicarea ozonului medical în tratarea afecțiunilor acute și cronice dureroase ale articulațiilor este o metodă alternativă de tratament pentru obținerea rapidă a alinării durerii, decongestionare, reducerea efuziunilor, reducerea temperaturii și creșterea motilității. În plus, anumite afecțiuni dureroase ale țesutului periarticular, rezistente la terapie, au fost tratate în acest fel pentru prima dată.

Articulațiile genunchiului și ale umărului prezentând afecțiuni patologice acute și cronice au primit tratament intraarticular în următoarele cazuri:

 1. gonartroză activată (în stadiu inflamator)
 2. afecțiuni acute ale articulațiilor umărului cu funcție mobilă parțial suprimată (rigiditatea umărului sau a zonei umărului)
 3. afecțiuni cronice ale articulațiilor umărului însoțite de calcificări și restricții dureroase de mișcare în stadiul final.

Un tratament periarticular a fost utilizat și în cazul articulațiilor cotului și șoldului, diagnosticate după cum urmează:

 1. epicondilită laterală și medială a humerusului (cot de atlet sau tenisman)
 2. adenopatie cronică a mușchiului aductor (șoldul fotbalistului)
 3. trohanterită/bursită acută și cronică (ex. în malformații ale șoldului)

Studiul a inclus:

 1. 9 pacienți (bărbați și femei) prezentând gonartroză acută activată
 2. 30 de pacienți (bărbați și femei) cu afecțiuni acute și cronice în țesutul periarticular al articulației umărului
 3. 4 pacienți (bărbați și femei) cu tendinită acută și cronică la cot
 4. 5 pacienți (bărbați și femei) suferind de tendinopatie și/sau bursită la articulația șoldului
 5. 9 pacienți (bărbați și femei) cu afecțiuni ortopedice sistemice și afecțiuni secundare afectând aparatul locomotor.

 

Cantitatea totală aplicată a fost administrată intraarticular la articulația genunchiului cu o puncție prealabilă a efuziunii. Proporțional cu gradul de activare a structurilor afectate, au fost administrate injecții intraarticular, subacromial sau la tuberculum majus în cazul articulației umărului. În cazul articulațiilor coatelor și șoldurilor, structura afectată a primit tratament periarticular.

Rezultatele sunt prezentate atât subiectiv, cât și obiectiv.

 

Terapia cu oxigen-ozon și tratamentul homotoxicologic în gonartroză

L. Cursio, G. Menaldo

Unite Research of Global Medicine, I.P.O.G. Torino, Italia

   Gonartroza este o afecțiune care se întâlnește cel mai frecvent la femei.Unii autori susțin că această artropatie degenerativă este cel mai comun tip de artroză. În mod normal este o afecțiune bilaterală, deși la început prezintă simptome monoarticulare. Printre cauzele cele mai frecvente ale afecțiunii enumerăm traume, malformații congenitale (precum genu-valgum, genu-varum), afecțiuni ale circulației și alterări de menisc. Simptome: durerea pare a fi fără legătură și spontană, putând să se intensifice în timpul mersului, dar cel mai adesea în timpul coborârii scărilor; mobilitatea articulațiilor este redusă, cu posibilitatea apariției durerii la aplicarea presiunii. Am căutat un tratament combinat de oxigen-ozon administrat în punctele de acupunctură și substanțe homotoxicologice precum: cimicifuga, colocynthis, arnica, belladonna. Un amestec de oxigen-ozon (15mL în total) cu concentrație de 30 (g/mL) a fost injectată în spațiul interarticular și periarticular. Pacientul a simțit o ușoară senzație de arsură care a dispărut la câteva minute după injecție. Substanțele homotoxicologice au fost astfel introduse: arnica și cimicifuga de către noi, colocynthis sau colocynthis belladonna cu administrare subcutanată în jurul articulației. Numărul de pacienți tratați pentru acest studiu de caz a fost de 48, cu vârste cuprinse între 43 și 62 de ani. Simptomele s-au îmbunătățit foarte repede (după numai 3-4 tratamente) iar durerile din timpul nopții au fost reduse semnificativ, la fel ca și umflăturile, funcțiile articulare fiind restabilite. Numărul total de tratamente pentru pacienți a variat de la un minim de  8 la un maxim de 15 ședințe cu pauză de două ori pe săptămână la început și la sfârșit. Doar 5 pacienți nu au avut un rezultat satisfăcător, datorită lipsei de cooperare. Se concluzionează că, deși unii pacienți nu au înregistrat o remisiune totală a durerii, cu toate acestea, au avut marele avantaj de a nu mai avea dureri nocturne, de a beneficia de un somn mai confortabil, mai puține umflături și o mobilitate articulară îmbunătățită.

 

Sursa: Al doilea simpozion internațional privind aplicațiile ozonului

Tratarea contracturii musculare cu ozon

A. Balkanyi

Zurich, Elveția

Rezumat

   Hipertonia musculară dureroasă poate avea diferite cauze organice, metabolice și psihovegetative, adesea în combinație.Durerea cauzată de tensiunea excesivă la nivelul mușchilor poate avea tendința de a acționa, prin căi vegetative, pentru a produce ischemia sau hipoxia organelor interne, cu consecințe pe măsură.

Utilizarea amestecurilor de oxigen-ozon inițiază o multitudine de procese biochimice care pot acționa la diferite nivele patogenetice.

85 pacienți suferind de hipertonie musculară dureroasă cu cauze diferite, refractari la diferite terapii anterioare, au fost tratați cu ajutorul injecțiilor cu ozon-oxigen în mușchii dureroși. Concentrația de ozon sau calitatea amestecului ozon-oxigen au fost ajustate în funcție de masa musculară care avea nevoie de tratament. Rata de succes a fost de 91,5% după încheierea tratamentului și din nou 91,5 % opt săptămâni mai târziu.

 

Data publicării: 1994

Corelația dintre nivelele de Interleukina 1 plasmatice și activitatea bolii în artrită reumatoidă cu și fără ozon

Fahmy, Z.

Augusta-Klinik

55543 Bad Kreuznach

Rezumat:

      Nivelul mediu de Interleukina 1 beta plasmatică era în mod semnificativ mai mare în cei 51 de pacienți suferind de artrită reumatoidă (RA) decât în cei 21 de pacienți suferind de artrită reumatoidă tratați cu ozon ca și grup de control de aceeași vârstă.

Interleukina-1 s-a corelat pozitiv cu indexul Ritchie, nivelul de durere și rata de sedimentare a eritrocitelor, corelându-se negativ cu concentrația de hemoglobină.

Aceste rezultate sprijină ideea că Interleukina-1 beta are un rol central în patogeneza artritei reumatoide, în timp ce ozonul influențează nivelul concentrației de Interleukina-1 beta.

Moleculele de Interleukina-1 sunt polipeptide cu numeroase activități biologice legate de apărarea gazdei și remodelarea țesutului, apărând un interes crescut pentru potențialul patogenic al Interleukinei-1 în afecțiuni inflamatoare și imune. Două forme de Interleukina-1 umană (alpha și beta) se găsesc în gene diferite cu expresie inductibilă la macrofage, limfocite, celule endoteliale și alte tipuri de celule.

Multe acțiuni ale Interleukinei-1 sunt relevante pentru artrita reumatoidă (RA). Interleukina-1 crește eliberarea agenților vasoactivi și a mediatorilor de deteriorare tisulară (ex. prostaglandina, enzime proteolitice și molecule de oxigen reactive) din celulele sinoviale, fiind un puternic stimul de resorbție osoasă și cartilaginoasă. Induce de asemenea răspunsul de fază acută și febră, putând potența inflamarea cronică prin inducerea factorilor de creștere ai limfocitelor, precum Interleukina-2 și receptorii acesteia.

În ciuda greutății dovezilor circumstanțiale care stabileau Interleukina-1 ca și mediator patogenic în artrita reumatoidă, nu a fost încă posibilă corelarea nivelelor de Interleukina-1 in vivo cu activitatea clinică a afecțiunii la pacienți deoarece măsurarea Interleukinei-1 din sânge sau alte fluide ale corpului a fost complicată de factori de interferență.

 

Tratamentul cu oxigen-ozon și Colocynthis-Cimifuga în hernia de disc

L. Cursio, G. Menaldo

Unite Research of Global Medicine, I.P.O.G., Torino, Italia.

    Durerea lombară prezintă, în zilele noastre, o problemă socio-economică foarte serioasă. Pare că măcar o dată în viață, 65% dintre oameni, aleși aleatoriu din totalul populației, se plâng de dureri lombare severe, care pot să se complice în dureri de picioare (ischialgie). Pentru acest studiu am luat în considerare hernia de coloană vertebrală localizată între L4-L5, L5-S1, deoarece aceste puncte reprezintă 90% din totalul herniilor de spate. Pacienții se plâng de o varietate de simptome: unii au o ușoară durere de spate în regiunea lombară, alții acuză dureri severe care iradiază înspre picior, uneori complicate de o senzație de pierdere de sensibilității (parestezie) și mușchi hipotonici. Studiul a inclus 73 de pacienți. Am utilizat un amestec de oxigen-ozon și  colocynthis-cimifuga injectat intramuscular în jurul vertebrelor. Amestecul de 20 mL de oxigen-ozon a fost injectat în patru locuri diferite, iar 4 mL (total) de colocynthis-cimifuga au fost injectați lângă vertebrele 14-15 și 15-S1, bilateral. Durerea resimțită în urma injectării a durat doar câteva minute, fără să apară efecte secundare sau complicații. La 57 de pacienți durerea a dispărut total, toate simptomele și tonusul muscular întorcându-se la normal. La 16 dintre pacienți durerea s-a îmbunătățit, iar simptomele au fost reduse, dar nu complet suprimate. Putem afirma că în ciuda eșecului de 20%, 80% dintre pacienții noștri au fot entuziasmați în privința rezultatului, având în vedere și efortul nesemnificativ cerut din partea lor.

 

 

 

 

 

 


De la Centrul Național pentru Cercetări Științifice, Centrul de Cercetare a Ozonului, CP 6880, Havana, Cuba.

Rezumat:

     Anumite bacterii și toxine nu sunt fagocitate de celulele reticuloendoteliale, trebuind astfel să fie distruse printr-un alt mod. Din fericire, corpul mai are o linie de apărare numită imunitate. Sângele și alte fluide ale corpului conțin anumite proteine speciale numite anticorpi, care reacționează chimic cu organismele sau toxinele invadatoare pentru a le distruge. Anticorpii sunt gamaglobuline denumite imunoglobuline și reprezintă 20% din totalul proteinelor plasmatice. Recent s-a demonstrat existența efectelor stimulatoare ale ozonului în cadrul sistemului imunitar, precum și proprietățile sale imunomodulatoare, în funcție de doze. Scopul acestei cercetări constă în evaluarea efectelor ozonoterapiei asupra diferitelor imunoglobuline (IgA, IgG și IgM) la copiii cu deficit de imunitate umorală. În acest scop au fost examinați 61 de pacienți cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani cu deficit de imunitate umorală (98% cu deficit IgA) în sistem ambulator. Acești copii sufereau frecvent de răceli, amigdalită, adenoidită, otită, astm și pneumonie. Ozonul a fost aplicat (de 5 ori pe săptămână) prin insuflații rectale, în doze variate în funcție de vârstă, timp de 3 săptămâni. În timpul tratamentului nicio altă medicamentație nu a fost utilizată. Diferite imunoglobuline au fost (IgA, IgG și IgM) măsurate la începutul și la finalul tratamentului. Pentru semnificații statistice s-a aplicat Testul Wilcoxon. S-au înregistrat creșteri ale valorilor IgA și IgG cu diferențe statistice semnificative (p

 

Tabel

VALORI MEDII ale IgA, IgG și IgM LA ÎNCEPUTUL ȘI SFÂRȘITUL TRATAMENTULUI

Imunoglobuline

Valoarea Medie Inițială

Valoarea Medie Finală

P

IgA

0,55 p/m 0,01

1,66 p/m 0,07

<10(-4)

IgG

8,10 p/m 0,29

14,89 p/m 0,61

<10(-4)

IgM

0,96 p/m 0,06

1,81 p/m 0,07

<0,05

 

În cazul tuturor pacienților imunitatea umorală a fost normalizată, ținând cont de diferitele valori ale imunoglobulinelor în funcție de vârstă. De asemenea, în cazul tuturor pacienților, s-au obținut îmbunătățiri clinice. La 6 luni după încheierea tratamentului nu s-a înregistrat nicio recidivă, toți copiii crescând în greutate și dimensiune, într-un procent de peste 50%. Ozonoterapia prin insuflație rectală a fost bine tolerată, fără a se înregistra vreun efect secundar.

 

Tratarea afecțiunilor virale cu ozon

Data: iulie 1988

Autor: H. Kief

Sursa: Erfahrungsheilkunde Numărul 7 / 1988, iulie 1988

Rezumat:

    Ozonul este foarte eficient împotriva virusurilor, având un grad de toleranță neobișnuit de înalt administrat parenteral. Utilizarea oxigenului trivalent în cazul afecțiunilor virale trebuie considerată o condiție sine qua non. Acest studiu oferă dovezi statistice ale eficacității sale extraordinare în cazuri de hepatită cronică agresivă unde determină o frecvență peste medie a conversiilor de ser în cazul pacienților HbsAg pozitivi. În cazul pacienților cu SIDA sau ARC ozonoterapia hiperbară poate determina remisiuni evidente ale populației reduse de limfocite și o îmbunătățire uimitoare a stării clinice, cu condiția ca afecțiunea să nu fi progresat sever. Dacă suntem în prezența unei manifestări complete a SIDA se pot obține încă remisiuni în 30% din cazuri. Datele statutului imun celular bazate pe materialul disponibil în cazul fiecărui pacient sunt suficiente pentru atingerea unui grad adecvat de importanță.

 

Autor: Bocci V, Luzzi E, Corradeschi F, Paulesu L

Titlu: Studii referitoare la efectele biologice ale ozonului: 5. Evaluarea parametrilor imunologici și a tolerabilității la voluntari normali supuși autohemoterapiei ambulatorii.

AD: Facultățile de Farmacie, Institutul de Fiziologie Generală, Siena, Italia.

Rezumat:

    Autohemoterapia, după tratarea blândă ex vivo a sângelui cu ozon, este o procedură medicală destul de necunoscută despre care se susține că ar avea efect terapeutic în afecțiuni virale și neoplasme. Dat fiind faptul că am arătat deja că ozonul acționează ca un inductor ușor de citokine, am realizat o cercetare pe iepuri și voluntari normali cu scopul de a evalua eventuale schimbări ale nivelelor de citokină din plasmă, precum și a parametrilor imunologici, precum proteina MX, neopterină, microglobulina beta 2 și a unor proteine de fază acută în urma unor ședințe de autohemoterapie singulare sau repetate. Am evaluat, de asemenea, posibilitatea apariției efectelor secundare. Acest studiu este primul care indică faptul că autohemoterapia poate activa un marker imunologic în subiecți normali, fără a cauza efecte toxice. 

 

 

Inducția factorului de necroză tumorală la leucocitele umane.

Data: 1991

Autor: Luana Paulesu, Enrico Luzzi și Velio Bocci

Sursa: Cercetări referitoare la limfokine și citokine, Volumul 10, Numărul 5

Rezumat:

       Efectul ozonului ca și inductor al factorului de necroză tumorală (TNF) a fost analizat pe sânge uman și pe celule mononucleare de sânge purificat cu Ficoll (PBMC). Mostrele au fost expuse la concentrații diferite de ozon variind de la 2,2 la 108 ug/ml și apoi incubate la 37 grade Celsius într-o atmosferă compusă din 95% aer și 5% CO2. La anumite intervale, supernatanții de culturi celulare erau testați pentru activitate TNF, iar anumite culturi PBMC au fost examinate pentru sinteză de ADN. Am demonstrat importanța concentrației de ozon în ceea ce privește producția de TNF și mitogeneza celulară și faptul că datorită prezenței eritocitelor, din motive de eficiență, se solicită concentrații de ozon mai mari în sânge decât în celulele mononucleare ale sângelui purificat (PBMC). Datorită faptului că ozonizarea sângelui este o procedură utilizată în câteva țări europene în tratarea afecțiunilor virale și a tumorilor, eliberarea factorilor cu activitate antivirală și imunomodulatoare de către leucocite poate explica mecanismul de acțiune a ozonului și autohemoterapiei.

 

Utilizarea unui sorbent ozonizat în tratarea pacienților cu tuberculoză pulmonară progresivă combinată cu hepatită.

Dată: iulie 1994

Autor: Belianin II., Shmelev EI

Sursă: erapevticheskii Arkhiv 66(2):29-32, 1994

Rezumat:

      În urma analizei datelor comparative referitoare la diverse tratamente pentru tuberculoza pulmonară progresivă combinată cu hepatită s-a concluzionat că hemocarboperfuziile cu sorbent ozonizat reprezintă o modalitate eficace pentru tratarea afecțiunii menționate mai sus. Ozonul nu activează peroxidarea lipidică a sângelui, putând în același timp să activeze oxidarea electrochimică a sângelui pe membrana sorbentului și să producă un efect terapeutic direct asupra hepatocitelor.

 

Ozonoterapia în practica dermatologică ambulatorie

Sergei L. Krivatkin, Alexander L. Gromov, Elena V. Krivatkina

Dispensarul Dermato-veneric Interjudețean Sormovo

Nizkny Novgorod

Rusia

Rezumat:

     Ozonoterapia, utilizată în diferite domenii ale medicinii, este aplicată cu succes în practicile dermatologice ambulatorii. Au fost demonstrate rezultatele terapeutice ale ozonoterapiei pe 350 de pacienți în afecțiuni precum: acneea, alopecia, erupțiile cauzate de consumul de droguri, eczeme, herpes, lichen plan, neurodermatită, prurigo, psoriazis, artrită psoriazică, piodermită, sclerodermită, tinea pedis și ulcere venoase de gambă. Se estimează că ozonoterapia este eficientă, sigură, ieftină și ușor de folosit, considerându-se optimă utilizarea acesteia în practici dermatologice ambulatorii.

    Dermatologia diferă față de alte discipline medicale prin capacitatea sa de observare a bolilor (aproximativ 2000 dermatoze), prin procentajul considerabil de boli cronice și deficitul de abordări terapeutice eficiente. Desigur, căutarea noilor direcții curative este de importanță majoră.

Având în vedere spectrul larg al interacțiunilor ozonului în corpul uman (bactericid, fungicid, analgezic, antiinflamator, imuno-corector, stimulator al micro-circulației, detoxificant, vindecător) și experiența pozitivă a aplicării ozonoterapiei în diferite domenii ale medicinii, am decis să o utilizăm în practica dermatologică ambulatorie, având o bază teoretică și propunându-ne să obținem rezultate terapeutice pozitive în dermatoze concrete.

Studiul a inclus 350 de pacienți suferind de acnee și rozacee (60), alopecia (17), erupții datorate consumului de droguri (3), eczeme (52), herpes (70), lichen plan (14), neurodermatită (22), prurigo (2), psoriazis (27) și artrită psoriazică (8), piodermită (47), sclerodermită (4), tinea pedis (15) și ulcer venos al gambei (10). Au fost utilizate șase forme standard de ozonoterapie: Autohemoterapie minoră (AHT min), tehnici cu utilizarea pungilor de plastic, injecții intramusculare, ulei de măsline ozonizat și apă ozonizată. Primele două tehnici au fost utilizate mai des: autohemoterapia minoră aproape la toți pacienții, iar tehnicile cu pungi din plastic în cazul pacienților cu manifestări exsudative externe. Ca de obicei, ozonoterapia a fost utilizată ca metodă terapeutică unică sau în combinare cu soluții foarte simple pentru uz extern. Doar în cazul afecțiunilor de tip neurodermatită, prurigo și artrită psoriazică se consideră necesară combinarea ozonoterapiei cu alte tratamente speciale pentru uz intern. Ca sursă de amestec O2/O3 s-a folosit ozonizatorul ambiental (concentrație de O3 7-20 mcg/ml). Controlul de laborator s-a realizat prin examinări bacteriologice, biochimice, clinice, imunologice și radiologice.

 

Mobilizarea sistemului imunitar intestinal prin ozonoterapie

Hans georg Eberhardt

Saarbrucken (FRG)

Rezumat:

      Intestinul este unul dintre cele mai importante centre de control al organismului uman, iar în această calitate acesta realizează trei funcții vitale:

 1. Protejează organismul împotriva invaziei agenților patogeni intestinali.
 2. Inițiază și reglează întregul răspuns imunitar umoral mediat celular. 
 3. Influențează colonizarea regiunii intestinale de către bacterii. Această funcție de reglare este de importanță centrală pentru metabolismul primar al corpului.

Intestinul este un organ de interfață care joacă un rol activ în definirea relației simbiotice dintre corp și flora intestinală. Apariția bolii este determinată de o tulburare a acestei simbioze. Un rezultat al unei asemenea tulburări este invadarea organismului gazdă de microorganisme străine care nu sunt capabile de simbioză umană. Din ce în ce mai des aceste microorganisme includ ciupercile. Din cauza obstrucționării transportului de oxigen hematogen, această intoxicare sistematică cauzează o epuizare a potențialului de oxigen fixat în țesut. Corectarea acestei balanțe negative a oxigenului este premisa fundamentală în restaurarea unui răspuns imunofiziologic intact. Administrarea adecvată a terapiei cu ozon/oxigen reprezintă singura posibilitate terapeutică disponibilă pentru regenerarea rezervelor de oxigen epuizate. Administrată in coroborare cu modulatori imunitari adecvați, această terapie duce la o eliminare activă a agenților patogeni străini și astfel la o vindecare completă a procesului patologic cronic.

 

Utilizarea ovulelor din ulei ozonizat în tratarea vulvovaginitei. Studiu preliminar

S. Menendez, J.L. Rebull, J. Molerio și W. Diaz     

Rezumat:

    Scopul acestui studiu a fost demonstrarea acțiunii fungicide a produsului numit Ozonol obținut din uleiuri vegetale ozonizate. În acest dublu studiu orb, 60 de femei diagnosticate cu candidoză vulvovaginală au fost împărțite în mod aleatoriu în 2 grupuri: grupul de experiment, tratat cu Ozonol și grupul de control, tratat cu ovule Nistatin. Vindecarea în cazul pacienților tratați cu Ozonol a fost de 100%, în timp ce în rândul pacienților tratați cu Nistatin a fost de 50% (p=0,016).

Concluzii:

S-a dovedit acțiunea puternic fungicidă a produsului Ozonol în tratarea vulvovaginitei cauzate de Candida albicans, însoțită de o bună recuperare a pacienților. Nu s-au depistat efecte secundare, Ozonol fiind foarte bine tolerat.

 

Ozonoterapia în tratamentul complex al iminenței de avort

Grechkanyov G.O., Kachalina T.S.

Medical Academi, Nizhni Novgorod

Rusia

Rezumat:

    Ozonoterapia a fost aplicată, în condiții clinice, unui eșantion de 110 paciente cu iminență de avort în primele 8-22 săptămâni de sarcină. S-a utilizat o soluție ozonizată de NaCl de 0,9%. Doza de ozon a fost selectată experimental in vitro – peroxidarea lipidică (LP) a fost luată în considerare.

Sub influența ozonoterapiei s-a înregistrat o îmbunătățire considerabilă a stării de sănătate, o reducere a durerii și a fenomenului de toxicoză.

Controlul de laborator a dus la următoarele descoperiri:

 1. normalizarea nivelului hormonilor feto-placentari în sânge (estriol, progesteron, lactogen placentar, prolactină, cortisol);
 2. îmbunătățirea imunității (stimulare fagocitară, reducerea nivelului de complexe imunitare);
 3. normalizarea peroxidării lipidice. Sarcina a fost conservată de 80% dintre paciente.

 

Uleiul ozonizat (Oleozon) în tratamentul copiilor suferind de giardioză

M.E. González, S. Menéndez(1), N. Cedeño, G. Orvera, W. Díaz(1).

Institutul de Gastroenterologie, Cuba

1- Centrul de Cercetare a Ozonului, Cuba

      În ultimii ani s-a înregistrat o creștere alarmantă a cazurilor de giardioză, potrivit diferitelor rapoarte ale Organizației Mondiale a Sănătății. Simptomatologia clinică a acestei infecții variază de la excreții asimptomatice ale chisturilor la diarei severe, care pot produce apariția sindromului de malabsorbție. Au fost studiați 362 de copii cu vârste cuprinse între 8 luni și 14 ani suferind de Giardia lambila. Diagnosticul de giardioză a fost confirmat prin analiza fecalelor sau prin gavaj duodenal. OLEOZON a fost administrat prin picurare sau capsule, potrivit vârstei, de două ori pe zi timp de 10 zile, pentru 2 cicluri de tratament la interval de 7 zile fără medicație. La aproximativ 10 zile după încheierea celui de-al doilea ciclu de tratament s-a efectuat un gavaj duodenal. Ca și criteriu de vindecare s-a avut în vedere absența chisturilor sau a parazitului Giardia lambila în fecale și la gavajul duodenal. Cu ajutorul schemei de tratament propusă 76% dintre copii au fost vindecați și 89% dintre pacienții nevindecați au înregistrat îmbunătățiri clinice (eliminarea simptomelor).

 

Efecte clinice benefice ale autohemoterapiei cu ozon la pacienții cu dializă cronică suferind de ischemie arterosclerotică a membrelor inferioare – studiu pilot.

Tylicki L, Niew glowski T, Biedunkiewicz B, Burakowski S, Rutkowski B.
Departamentul de Nefrologie, Universitatea Medicală, Gdansk, Poland
.

     Autohemoterapia cu ozon este o metodă de tratament controversată dar de succes, utilizată mai ales în țările europene. Există multe domenii în care ozonul medical poate fi valoros: tratarea diferitelor infecții, sindromul imunodeficienței, neoplasme. Au fost obținute rezultate încurajatoare în tratarea ischemiei arterosclerotice a membrelor inferioare. În acest studiu preliminar s-a analizat influența ozonizării sângelui asupra intensității simptomelor ischemiei membrelor inferioare la pacienții dializați suferind de insuficiență renală cronică. Am examinat 5 pacienți cu hemodializă și 7 pacienți cu dializă peritoneală imediat înainte și după 14 ședințe de  autohemoterapie cu ozon. Unsprezece pacienți (91,6%) au raportat o diminuare subiectivă a intensității durerilor ischemice percepute, sau o prelungire observată a distanțelor între claudicațiile intermitente. Cu ajutorul unor teste de mers pe o bandă de alergare am constatat prelungiri semnificative a distanței claudicațiilor intermitente la toți pacienții – 65,6% (valoare medie, p(

Influența autohemoterapiei asupra stresului oxidativ  la pacienții dializați suferind de  ischemie arterosclerotică a membrelor inferioare

Tylicki L, Nieweglowski T, Biedunkiewicz B, Chamienia A, Debska-Slizien A, Aleksandrowicz E, Lysiak-Szydlowska W, Rutkowski B.

Departamentul de nefrologie, Universitatea Medicală de Transplantologie și Medicină Internă din Gdansk, Gdansk, Poland. leszek.tylicki@wp.pl

   Autohemoterapia cu ozon este utilizată ca metodă medicală complementară în tratarea afecțiunilor vasculare. Una dintre marile probleme privind aplicarea ozonului în medicină este inducerea stresului oxidativ. Standardele ozonoterapiei au fost elaborate recent, făcând acest tratament util și probabil netoxic. Scopul prezentului studiu a fost investigarea influenței autohemoterapiei cu ozon asupra gradului de stres oxidativ la pacienții cu hemodializă, cunoscându-se faptul că aceștia sunt în mod special expuși efectelor nocive ale radicalilor liberi. Doisprezece subiecți cu hemodializă permanentă suferind de ischemie arterosclerotică a membrelor inferioare au fost examinați într-un studiu unic orb controlat. Autohemoterapia cu expunerea sângelui la oxigen a servit ca și control. Astfel, au fost măsurate următoarele valori: produșii de peroxidare lipidică și proteică, nivelul redus de glutation în celulele roșii și concentrațiile de hemoglobină liberă din plasmă. Studiul a arătat că autohemoterapia cu o concentrație de ozon de 50 microg/ml per gram de sânge a provocat o scădere semnificativă a nivelului de glutation după 9 ședințe cu această procedură. Terapia nu a cauzat nici intensificarea peroxidării proteice și lipidice, nici deteriorarea eritocitelor. Se pare că sistemul de apărare antioxidant, din care face parte glutationul, neutralizează proprietățile oxidative ale ozonului în această concentrație, protejând împotriva deteriorării oxidative a celulelor.

 

Afecțiuni ale genunchilor tratate cu ajutorul terapiei oxigen-ozon

Dată: septembrie 1989

Autor: E. Riva Sanseverino, Instituto di Fisiologia Umana – Bologna

Sursă: Estratto da Europa Medicophysica 25 (3):163-170 (Lugilio-Settembre 1989)

Rezumat:

    S-au studiat efectele amestecului oxigen-ozon (așa-numitul ozon medical) injectat local la pacienții cu diferite afecțiuni ale genunchilor. S-au introdus 20 ml din acest amestec în genunchi, la o concentrație de 10 ug de ozon per ml de oxigen. În măsura în care s-a arătat necesar, aceeași concentrație a amestecului a fost administrată periarticular și subcutanat. Au fost tratați 156 de pacienți divizați în 3 grupuri: pacienți cu afecțiuni posttraumatice la genunchi, pacienți suferind de gonartroză fără deformări ale osului și pacienți suferind de gonartroză cu deformări ale osului. În primele două grupuri s-au obținut rezultate optime, în timp ce pentru cel de-al treilea, au fost adăugate și alte terapii pentru oprirea procesului degenerativ. În concluzie, afecțiunile genunchiului pot fi tratate cu foarte mult succes prin administrarea locală a unui amestec de oxigen-ozon.

 

Tratamentul medical și fizic intensiv al osteoporozei cu ajutorul terapiei oxigen-ozon

Dată: decembrie 1988

Autor: E. Riva Sanseverino, Instituto di Fisiologia Umana – Bologna

Sursa: Europa MedPhys 1988; 24:199-206

Rezumat:

   Osteoporoza post-menopauză a fost tratată prin numeroase terapii cu scopul de a obține recuperarea 1) masei osoase; 2) condiției generale fizice și fiziologice; 3) vieții sociale și de familie. S-a realizat o distincție între menopauza indusă chirurgical, de obicei la femei tinere și menopauza spontană. Diferitele terapii au constat în sprijinul farmaceutic, terapie cu oxigen-ozon și activitate fizică. Terapia farmaceutică a constat în cicluri de administrare parenterală de calciu, vitamina D2, calcitonină de somon și, în unele cazuri, hormoni anabolici, fiind în măsură să mărească densitatea oaselor. Terapia cu oxigen-ozon administrată sub formă de autohemoinfuzii majore intravenoase, a fost asociată ciclurilor de terapie farmacologică ca factor de potențare. În plus, această terapie a adus beneficii circulatorii și metabolice, fapt care a determinat o îmbunătățire a stării fizice și psihologice a pacientului. Exercițiile terapeutice, a căror intensitate a fost ajustată periodic în funcție de vârstă și condiția generală a pacientului au fost eficiente în special în reabilitarea fizică a pacientelor cu menopauză indusă chirurgical. Activitatea fizică a crescut rapiditatea remineralizării și apoi a stabilizării masei musculare, după cum o arată mineralometria osoasă computerizată efectuată semestrial, contribuind la menținerea unei stări de sănătate a pacientului în timp.

 

Efectul imunologic al ozonului (O3/O2) în afecțiuni reumatice

Z. Fahmy,

Augusta-Klinik

6550 Bad Kreuznach, Germania

Rezumat:

    Întrebuințarea terapeutică a ozonului și-a dovedit eficacitatea în cazul bolilor autoimune, ca și suport al terapiei imunosupresive. Prin ozonoterapie se obține o eliminare rapidă și eficientă a macromoleculelor și mediatorilor patologici.

   Popularitatea ozonului se justifică, fără îndoială, prin faptul că este mai puțin toxic decât majoritatea celorlalți agenți imunosupresivi, fără a fi mai puțin eficace.

În cadrul unui studiu clinic s-au tratat 24 de pacienți suferind de artrită reumatoidă timp de 6 luni cu ozon, ca și terapie singulară în formă combinată (medicamente antiinflamatoare sau medicamente antireumatice DMARD).

Ozonul și-a dovedit superioritatea din punct de vedere clinic și biochimic în formă combinată, față de formă simplă.

Ozonul a demonstrat, de asemenea, capacitatea sa de a modula producerea de citozină.

 

Utilizarea ozonului în ortopedie </