Pagina principală Pagina principală       Contact Contact       Harta site Harta site
Pagina principală Str. Dr. Aurel Lazăr Nr. 6, Alba Iulia
Contact 0258 811 083

Efectele biologice ale Ozonului

Efectele  biologice ale ozonului

 

1.- Ozonul stimuleaza producerea de leucocite.

      Ele protejeaza organismul impotriva  virusilor,bacteriilor a fungilor si a celulelor canceroase.Cantitatea  de oxigen ramane semnificativ crescuta pentru o lunga perioada dupa administrarea de ozon;aceasta este o conditie esentiala pentru functionarea  optima a leucocitelor.Ca rezultat,fenomenele alergice se vor diminua.

 

2 Creste semnificativ nivelurile interferonului.

      Interferonii sunt proteine globulare care orchestreaza fiecare aspect al functionarii sistemului imunitar.Unii interferoni sunt produsi de catre celulele infectate de virusi si au rolul de a avertiza celulele adiacente , sanatoase despre prezenta infectiei;in consecinta ele vor devin nepermisive, inhiband replicarea virala.

      Ozonul induce cresteri de 400 – 900% ale nivelului de gama-interferon, implicat in controlul activitatii fagocitare. Spre deosebire de interferonii sintetici ale caror niveluri terapeutice aprobate sunt extreme de toxice, cresterea  de interferoni naturali indusa de catre ozon,nu prezinta nici un efect advers.

 

3.- Ozonul stimuleaza producerea Factorului de Necroza Tumorala

     FNT este produs in organism,in momentul in care o tumora creste.

     Cu cat este mai mare masa tumorala,cu atat mai mult FNT este produs;pana la un punct.Cand vor apare metastazele,acestea vor avea sansa sa creasca oriunde,fiindca FNT a fost produs ca sa inhibe cresterea tumorii primare. Cand o tumora este indepartata chirurgical,nivelurile FNT scad dramatic iar metastazele se vor dezvolta nestingherite.

 

4.- Ozonul stimuleaza secretia de Interleukina 2

      IL-2 este un factor cheie al sistemului imunitar,secretata de limfocitele T-helper.Printr-un process cunoscut ca autostimulare,IL-2 se leaga de un receptor specific pe T-helper si il face sa produca mai multa Interleukina 2.Functia ei principal este de a induce proliferarea si diferentierea limfocitelor furnizand mai multe T-helper,T-supresor,T-memory.

 

5.- Ozonul omoara cele mai multe bacterii ,la concentratii joase.

      Fiind forme de viata primitive,ele nu dispun de un mecanism enzimatic antioxidant.Foarte putine bacterii pot supravietui intr-un mediu cu mai mult de 2% concentratie de ozon

.

6.- Ozonul este eficient impotriva tuturor tipurilor de fungi,inclusiv Candida Albicans

.

7.-Ozonul este cel mai bun virucid

    Virusul este afectat in mod direct.Structura reproductive este cea mai sensibila la actiunea oxidanta.Pe de alta parte,celulele deja infectate au mecanismele de protectie alterate printr- un deficit de enzime antioxidante.Asadar ele au devenit vulnerabile la actiunea oxidanta a ozonului.

 

8-Ozonul are actiune antineoplazica.   

   Ozonul inhiba cresterea tesuturilor de neoformatie,deoarece metabolismul celulelor tumorale este centrat mai mult pe procesul de inmultire rapida;producerea de enzime antioxidante nemaifiind o prioritate-ele sunt vulnerabile la actiunea ozonului.

 

 9.- Ozonul oxideaza placa arteriala.

      Ozonul manifesta o tendinta de a debloca vasele sanguine mici si mari,ceea ce inseamna o imbunatatire a circulatiei si a oxigenarii tisulare

 

10.- Ozonul creste flexibilitatea si elasticitatea hematiilor.

       Acest lucru ajuta hematiile sa se strecoare prin capilare si sa faca shimbul de gaz mult mai eficient.Cresterea flexibilitatii hematiilor marirea nivelurilor concentratiei de oxygen pentru zile sau chiar saptamani dupa tratamentul cu ozon.

 

11.- Ozonul accelereaza Ciclul Acidului Citric.

        Cunoscut ca si Ciclul Krebs,el reprezinta o etapa importanta in fenomenul de glicoliza:transformarea carbohidratilor in energie.Procesul se desfasoara in mitocondriile celulelor.Energia stocata in molecula de glucoza este convertita aerob pe aceasta cale

 

12.- Ozonul face sistemul enzimelor antioxidante mult mai efficient.

       Celulele vor raspunde la strsul oxidative benefic indus de catre ozon ,prin cresterea productiei de enzime antioxidante

 

3.- Ozonul are efect detoxifiant.

      Oxideaza si ajuta la inlaturarea produselor petrochimice.Aceste noxe au un mare potential de a leza sistemul imunitar.Pot,deasemenea,cauza sau agrava alergii si inrautatesc pe termen indelungat starea de sanatate

 

     Dupa o lunga etapa initiala, intunecata de empirism si conceptii gresite,oxigen-ozonoterapia  a devenit acum o disciplina stiintifica,in care,reactiile dintre ozon si sangele uman  sunt studiate si cunoscute prin prisma biochimiei,fiziologiei si farmacologiei.

     Cele mai multe dintre mecanismele fundamentale de actiune au fost studiate si cunoscute;astfel, ozonul poate fi considerat un pro-agent chimic care aproape instantaneu reactioneaza cu antioxidantii si acizii grasi nesaturati.Aceste reactii  genereaza mesagerii chimici ai ozonului,reprezentati de peroxidul de hydrogen,cu actiune rapida si de o varietate de produsi de oxidare lipidica,ca si substante cu actiune lenta.

                                                           

    In timp ce ozonul este complet consumat,cantitati de ordinal micromolilor din acesti mesageri pot stimula cresterea schimburilor de oxigen tisular prin activarea eritrocitelor,sistemul imunitar prin activarea leucocitelor si, pot stimula toate celelalte celule prin reglarea sistemului antioxidant propriu.

    Efectele toxice ale ozonului sunt prevenite datorita aplicarii acestuia intr-un interval de dozare(fereastra terapeutica) perfect calibrat. Ozonoterapia poate fi foarte utila in cazul pacientilor cu afectiuni vasculare cronice si tulburari ischemice . Ar trebui utilizata pe scara larga in medicina oficiala,fiind o procedura extrem de versatila ;are mai multe cai de administrare si costuri minime.


Ozonul medical ca agent terapeutic in medicina complementara

Ozonul medical

  •  Un amestec de ozon pur si oxigen pur (0,05 % to max. 5 % O3)
  •  Activeaza metabolismul celular
  •  Moduleaza sistemul imun
  •  Regleaza capacitatea antioxidanta a sistemelor biologice

Activarea celulelor imunocompetente

Rezultat:producerea fiziologica a citokinelor  (interferoni, interleukine)

Indicatii:
Boli acompaniate de un deficit imun
Ca si terapie complementara in diferite tipuri de cancer

 

Activarea eritrocitelor (RBCs)
Reduce afinitatea  Hb-O2 ceea ce faciliteaza transferul oxigenului transportat,in tesuturi

Indicatii:
Tulburari circulatorii arteriale,periferice si cerebrale

 

Antioxidanti
(SOD, catalaza, glutathion peroxidaza si reductaza ...) sunt produse si activate ceea ce creste capacitatea antioxidanta celulara

Indicatii
Diferite procese inflamatorii si/sau degenerative: artrite,artroze, intinderi musculare, miozite, puncte trigger, vasculite,procese de imbatranire ,etc

 

APLICATII: Intervalul concentratiei ozonului depinde de modul de aplicare si de efectul dorit

Pentru aplicatii sistemice, intervalele uzuale sunt 1 - 30 µg/ml and 10 - 50 µg/ml.
Pentru aplicatii locale intervalele sunt intre 10 - 50 µg/ml si 30 - 100 µg/ml.

Ozonizare sanguina extracorporeala (autohemoterapie majora) cu ajutorul trusei Sangiset si cu controlul strict al concentratiei de ozon,asa cum este produs de generatoarele Humares

 

 

Insuflatie rectala cu ozon

     Reprezinta o buna alternativa la autohemotransfuzia majora,datorita efectului sau sistemic  cat si o excelenta metoda de aplicatie topica,care produce efecte locale pozitive in afectiunile intestinului(proctite,colite,etc)

Apa ozonizata

    Se poate aplica local pe toate leziunile,sterile sau infectate, traumatice sau post tratamente chirurgicale. Compresele cu apa ozonizata produc o ameliorare rapida si semnificativa a durerii,mai ales in stadiile initiale ale inflamatiei si a formarii edemului.

Indicatii, moduri de aplicare si efecte ale ozonoterapiei 

Indicatii

Aplicatii sistemice

Efecte sistemice

Tulburari de circulatie arteriala
Infectii

Imunostimulare
Terapie complementara in afectiuni oncologice si artro-reumatice

Imunostimulare nespecifica

Autohemoterapie mare
Insuflatii rectale cu O3

-
-

Autoterapie mica,injectii intramusculare

1) Efecte asupra hematiilor : Imbunatatirea proprietatilor rheologice.
Activarea metabolismului hematiilor cu cresterea  2,3-DPG and ATP, plus imbunatatirea transferului de oxigen

2) Actiune asupra celulelor imunocompetente: activare moderata a mononuclearelor cu eliberarea de citokine

Indicatii

Aplicatii topice

Efecte locale

Ulcer de gamba
Dermatoze
Leziuni de decubit
Gangrena
Leziuni traumatice
Inflamatii, Proctite, Colite

Afectiuni stomatologice

Aplicatie locala , transcutana de gaz in punga de plastic ozono rezistent 


Apa ozonizata

Insuflatii rectale cu ozon

Ulei de masline ozonizat

 Efect bactericid,fungicid si de inactivare virala
Actiune dezinfectanta,cicatrizanta
Activare imunitara (TGF-ß)