Elemente de medicina cabalistica. Puterea de natura feminina si vindecarea “ad integrum”
Puterea feminina a sufletului. Remisie si vindecare ad integrum.
Sistemul imunitar poate fi considerat, metaforic vorbind, de natura feminina,cu referire la felul in care se raporteaza el la self adica, atunci cand functioneaza in mod optim, recunoaste selful, structurile proprii asa cum sotia isi recunoaste sotul si sufletul se raporteaza la Dumnezeu. Cand sufera disfunctionalitati, se creaza o situatie in care, devine incapabil sa recunoasca celulele proprii, sanatoase si ajunge chiar sa produca anticorpi care ataca structurile normale.Vorbim asadar, de aparitia bolilor autoimune si, lucru foarte interesant, toate exprima trasaturi feminine in manifestarea lor.
Cea mai reprezentativa boala autoimuna este lupusul, si nu intamplator, numele i se asociaza cu lupul, simbolul exilului biblic .(bolile autoimune sunt numite,in genere,”bolile exilului” in medicina veche.) Medicina moderna categoriseste lupusul in grupa bolilor de colagen, structura proteica ce conecteaza intre ele toate tesuturile.Lupusul creaza goluri, spatii goale in aceste structuri si subliniez acest concept: „golul”- „separatia” pe care il regasim in toate bolile autoimune, fie ca vorbim despre spatii goale in substanta alba a sistemului nervos(scleroza multipla), goluri in zonele paroase (alopecia areata) sau spatii goale de pigment in cazul vitiligo-ului.
Conceptul acesta a golului-separatiei, este deosebit de important fiindca ideea se traieste intens la nivel psihologic prin sentimentul deconectarii, a rupturii de Dumnezeu si de ceilalti oameni.
Medicii evrei din secolele trecute, considerau ca radacina problemei sta in felul in care cineva intelege doctrina Tzimtzum-ului, adica a contractiei divine(“retragere” in Sine,pentru a permite Lumii sa existe) care a aparut in procesul Creatiei. Invatatul Itzack Luria sustinea ca , pentru a crea lumea finita, Dumnezeu si-a retras aparent Lumina infinita pentru a crea un spatiu aparent gol in care sa poata subzista universurile. Acum daca, cineva percepe ideea aceasta in mod literal, corpul lui va trai efectiv durerea instrainarii, care va produce la randul ei spatii goale , durere si inflamatii in diferite organe.La nivel personal, psihologic si social, bolnavul se simte rupt de sine,de ceilalti, si instrainat de Dumnezeu.Un bolnav de lupus eritematos sistemic nu suporta lumina soarelui si evita orice contact social. Sufletul sau se afla in exil; golul spiritual se manifesta in plan vertical si orizontal
Ca un prim pas in terapia spirituala a bolilor autoimune, bolnavul trebuie sa constientizeze ca simtamantul parasirii lui de catre Dumnezeu si a absentei Acestuia din lume ,este o problema de perceptie pur subiectiva; El este intotdeauna cu noi si controleaza orice aspect al vietii noastre. Noi fiintam nu in afara Lui ci, in El.
Bolile autoimune simbolizeaza, asadar, identitatea gresita; transpunerea in altul, la mai multe nivele. Criza majora a vremurilor pe care le traim este urmatoarea: nu numai ca nu stim cine suntem cu adevarat ,dar ne asumam si ceea ce nu suntem. Consecutiv, sistemul imunitar considera selful ca fiind ceva strain si lupta impotriva lui. Familia intra in disolutie si societatea postmoderna proclama inexistenta lui Dumnezeu.
Acelasi fenomen al identitatii pierdute face ca toate bolile autoimune sa fie greu si de multe ori, gresit diagnosticate; isi deghizeaza simptomele in alte afectiuni. De aceea lupusul este considerat o boala a Sarbatorii de Purim, cand totul este deghizat: o calitate feminina (dressing up!). Lasand la o parte aspectul simbolic, femeile sunt, in procent mult mai mare, afectate de boli autoimune mai ales in perioada fertila. La barbati,procentul de imbolnavire este mult mai mic,insa mortalitatea este mult mai mare comparativ cu a femeilor .Intr-un studiu publicat in februarie 2016 se arata faptul ca rata de mortalitate a barbatilor este dubla decat a femeilor, in cazul lupusului sistemic.
Un alt simptom –concept , in toate bolile autoimune, este oboseala,care apare ca semnal al oricarei disfunctionalitati a sistemului imunitar. Ea este tranzitorie in boli acute sau, poate persista pana la instalarea Sindromului de Oboseala Cronica. In sens spiritual, hotararea de a merge inainte, de a persevera pana la sfarsit, fara a obosi, este insasi esenta teshuvei- pocaintei; proces continuu si efort de a ne duce mantuirea pana la capat. Este importanta marturisirea : expresie verbala a pocaintei, pentru ca inima sa fie vindecata. Marturisirea sincera este ca o lumina reflectata; un raspuns al sufletului la oglindirea Duhului, in fond un fenomen intrinsec tot de natura feminina.
Lumina reflectata, ca in oglinzile lui Kozyrev, produce decompresia Timpului si degajarea energiei vindecatoare care scade entropia sistemelor biologice iar boala se vindeca. Natura si trasaturile feminine ale sistemului imunitar reprezinta,deci, cheia intelegerii procesului de vindecare.Vindecarea sufletului depinde de puterea de natura feminina care este Intelegerea ( Binah) („inima lui va intelege,se va intoarce si va fi vindecat” Isaia,40.31). Spre deosebire de puterea rationala, caracteristica masculina (Hohmah-care se intreaba mereu: de ce mi se intampla asta?- “vreau dovezi stiintifice!”) , puterea feminina a sufletului accepta simplu Voia lui Dumnezeu; („Iata roaba Domnului; Fie mie dupa cuvantul tau! Luca 1: 38)
Your place is valueble for me. Thanks!…
Thank you!